Wednesday 7 May 2014

ROTI MANIS




Kali ni RSK mencuba resepi dari Isma Maisarah....alhamdulillah lembut kejadiannya. Terima kasih isma. Izinkan akak kongsi resepi ini ye...Walaupun tak berapa nak pandai..tapi akhirnya menjadi juga.

Di bawah ini RSK sertakan sekali resepinya (resepi asal)

500gm tepung gandum

11 gm yis segera

1/2 cwn gula halus

Secubit garam

2 sudu besar susu tepung

1/2 sudu kecil baking powder

1 sudu kecil bread improver

1 sudu besar water roux (nak letak lebih pun x pe tapi kurangkan sukatan air)

1 biji telur

220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)

2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)

Satukan semua bahan. (Kalau nak rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh). Uli hingga adunan menjadi elastik. Timbang doh 50g dan bulat-bulatkan. Rehatkan doh selama 30 minit. Sebelum bakar sapu doh dengan susu cair dan tabur gula kasar ke atas doh. Bakar pada suhu 170c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.

Water roux

1/4 cwn tepung gandum
250 ml air

Campurkan semua bahan dan kacau dengan whisk. Masak atas api yang perlahan. Kacau sentiasa supaya jangan berketul-ketul. Kacau hingga pekat (agak-agak mendidih sekejap), angkat dan sejukkan. Baru boleh guna dan boleh simpan di dalam peti sejuk. Bila hendak guna biarkan di dalam suhu bilik dahulu. Tahan selama 2-3 hari.

ROTI SARANG LEBAH

Roti Sarang Lebah dan Sos Butterscotch

Terlalu lama tak menjenguk blog ini...
RSK tak berkesempatan... dek kerana kesibukkan sendiri, rindunya rasa.. hari ini RSK nak kongsikan resepi roti sarang lebah bersama sos buttersctoch yang resepi asalnya dari Lydia Honey...tk Lydia kerana sudi berkongsi resepi dan ilmu terutamanya pada akak yg baru nak berjinak2 utk memasak...telah cuba beberapa kali alhamdulillah sangat mengembirakan.








RSK sertakan sekali resepi Lydia ye, sebagai rujukan untuk masa akan datang

2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh yis
1/4 sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Larutkan yis dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yis dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.😎
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan uli doh sehingga tak lekat di tangan.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebu.
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda.
Semenatra menunggu doh naik ON kan oven anda.. Setting 180-200C api atas bawah..
pastikan oven betul-betul panas baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.

masa bakar dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.


BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (susu cair pun boleh)
secubit garam halus
1/2 sk esen vanilla
25g butter
Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil dikacau.
Masukkan esen vanilla dan bila semuanya sebati matikan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...