Saturday, 23 June 2012

Kek Coklat Kukus

Assalamuaalaikum dan selamat pagi....alhamdulillah, cuaca pagi ni nampaknya amat baik...dan bagi yg buat kenduri tentunya rasa bersyukur kerana cuaca begini membantu melancarkan lagi majlis kenduri yg akan diadakan...mudah2an...

Malam tadi dh terbayang2 nk cuba resepi kek coklat kukus...dulu x pernah berminat nk belajar masak2 tp sekarang ni x tau pulak kenapa...rajin membelek2 blog yg memasak berbagai2 resepi...teringin juga nk pandai macam tu...disebabkan x pernah ...ross cubalah yang senang2 dulu..

Jadi inilah hasilnya...walaupun x menarik...


Friday, 22 June 2012

Kek Karamel Pelangi

  


Pavlova

Dah lama sangat teringin nk buat Kek Pavlova yg selalu org cakap..sedap sangat..tp x pernah berkesempatan nk buat (sebnrnya..x berani nk cuba, takut x jadi..). Ari ni rase dh mcm x blh tahan pulak...bila asik dok tgk gambar pavalova yg mengiurkn...hihihi, so inilah hasilnya..teruja sgt2... (inilah perasaan org yg bru nk belajar main masak2..)



inilah rupanya kek pavalova yg blm dihias...


Resepi Pavlova.
Bahan-bahan :
4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna ½ lebih sikit cawan untuk mengurangkan manis)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan/lemon
1 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :
1- Pastikan  ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk

Cara-cara :
1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 
2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.
3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 
4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.
Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)
5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 
6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat. 
7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :
1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 
2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)
Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :
1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 
2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 
3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 
Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Thursday, 21 June 2012

Apple Crumble

Assalamualaikum...pagi2 macam ni x tau nk buat ape, duduk ngan anak2 cuti2 sekolah ni rase macam boring pulak..HB, bila waktu cuti sekolah memang x dek, sambung belajar lg di Utara...ank yg kecik bila ayahnya x dek mula la sibuk lapar jer..he3, jadi ari ni nk cuba resepi Apple Crumble yang dh tersimpan lama resepinya..tp x dicuba2...





ermmm...inilah hasilnya, suka betul adik ngan abg makan...malam siap suruh buat lagi...x puas makan katanya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...