Wednesday, 7 May 2014
ROTI MANIS
Kali ni RSK mencuba resepi dari Isma Maisarah....alhamdulillah lembut kejadiannya. Terima kasih isma. Izinkan akak kongsi resepi ini ye...Walaupun tak berapa nak pandai..tapi akhirnya menjadi juga.
Di bawah ini RSK sertakan sekali resepinya (resepi asal)
500gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nak letak lebih pun x pe tapi kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)
Satukan semua bahan. (Kalau nak rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh). Uli hingga adunan menjadi elastik. Timbang doh 50g dan bulat-bulatkan. Rehatkan doh selama 30 minit. Sebelum bakar sapu doh dengan susu cair dan tabur gula kasar ke atas doh. Bakar pada suhu 170c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.
Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dengan whisk. Masak atas api yang perlahan. Kacau sentiasa supaya jangan berketul-ketul. Kacau hingga pekat (agak-agak mendidih sekejap), angkat dan sejukkan. Baru boleh guna dan boleh simpan di dalam peti sejuk. Bila hendak guna biarkan di dalam suhu bilik dahulu. Tahan selama 2-3 hari.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment