Wednesday, 27 June 2012

Muffin Pandan

Assalamualaikum.....bertemu kembali, moga hari ini diberikan keceriaan buat kita semua..balik dari kerja tadi terasa macam nk buat sesuatu jer...teringin pulak nk mencuba resepi muffin.Tapi x tau nk buat yg mana satu...kumpul resepi punyer la banyak, buatnya..cuma baru beberapa resepi jer...hi3. Belek punye belek...nampak macam sedap jer muffin pandan ni, jadi cuba lahh yg ni..







Hi3..jadi juga akhirnya Muffin PaNdan.....
menu minum petang ari ni..dah siap cuma nk tunggu HB dan anak2 balik dari sekolah jer lagi...

Kalau ada yang rasa-rasa nak cuba resepi ni..kat bawah ni ada disertakan resepinya..senang jer.. terima kasih pada tuan empunya resepi ini..(tapi dah x ingat ambik dari blog mana..ape pun terima kasih berbanyak2...memang sedap)

 
Bahan-bahan :

200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence

Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.

Nota : 

*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya.

 Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.


2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalamsebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.


3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemuabahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).


4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.


5. Bakar selama 20minit (170c)



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...