Saturday 4 August 2012

Lauk Berbuka....

SALAM,

Hari ni saja nak kongsi menu lauk berbuka sepanjang 15 hari kita berpuasa...menu2 ni RSK diambil dari
blog2 yang memang menjadi kesukaan RSK, boleh dikatakan setiap hari mesti nk tgk...sbb pasti ada saja resepi2 menarik untuk dikongsikan..terutamanya azie kitchen, nannie kitchen, mat gebu, masam manis, koleksi1001 resepi dan eeiii byk lg...tp tak dapat nak tulis disini sbb byk sgt..

Apapun tak la semua resepi RSK dah cuba...(blm sempat lg) tapi insyaallah satu ari nnti RSK akan cuba juga sbb bila tengok tu....ermmm...mcm sedap2 sumenya. Ada yang tak sempat nak ambil gambar sbb RSK masak dah  hampir2 waktu berbuka jadi..bila azan berkumandang...apa lagi, (hi3...mcm lapar sgt bunyinye ye...)

Kepada yang RSK telah cuba resepinya...RSK ucapkan terima kasih banyak2 ye..semoga sentiasa mengalir ganjaran pahalanya..inilah yang dikatakan ilmu yang dimanafaatkan. Insyaallah pahala inilah yang akan membantu kita satu hari nanti...INSYAALLAH.

Jom kita tengok hasil masakan yang telah RSK cuba....

                                                               sebelum dikukus

                                                           inilah ikan siakap kukus..

                                                                 ikan gerut ala thai

                                                     ni pulak asam pedas ikan mayong..
walaupun kali pertama masak asam pedas ni tapi hb dan anak2 kata sedap...(rase kembang setaman hati ni...) selalunya bila bab masak asam pedas ni mesti hb RSK yang masak, sbb dia masak mmg sedap, apapun percubaan pertama memasak asam pedas ni..dah berjaya.

                                                            ikan talapia black pepper

                                                       ikan gerut....black pepper lagi.....

                                                     masak lemak cili api bawal emas

haaa...cukup la dulu, ini antara resepi2 yg telah RSK cuba tapi ada yang RSK memandai2 tambah bahannya...sebab RSK ni malas sikit orangnya,jadi ada jadi 2 in 1, sbb malas nk masak sayur...
Bukan malas masak jer...tapi tengok la pinggan yg RSK guna pun asik itu jer....tak tukar2 pun, main ambik jer yg ada kat dapur...maklumla dh hampir waktu berbuka (ha3..alasan kukuh..)

Akhirnya...
Salam Ramadhan dan terima kasih sekali lagi kepada semua yg telah RSK cuba resepinya...jumpa lagi

Puding Marble



Assalamualaikum....

Dah lama tak menjengah ke ruang kesukaan ini....rasanya macam tak berkesempatan jer, tapi tak ada apa pun yang disibukkan sangat...cuma menyibuk2kan diri jer hi3...

Anak yang kecil..Amir, dah beberapa hari asyik suruh buat krim puff la, apple crumble la..tapi maafkan ibu ye, ibu belum lagi sempat nk menunaikannya...dan semalam dia minta buatkan puding, ala kesian la pulak. Jadi walaupun jam dah menunjukkan pukul 6.30 ptg, ringan2kan juga lah tangan ni untuk membuat puding marble ni...

Terima kasih kepada ummi@homesweethome kerana berkongsi resepi ...tapi mohon maaf ye sebab ada sukatan yg diubah2 sikit, semoga ilmu yang diberi dapat memberi manafaat kepada org yang baru2 belajar seperti Ross Sweet Kitchen ni....








Bahan-Bahannya:
1 peket agar-agar
6 mug air
2 cawan gula
2 sudu butter
2 biji telur sederhana
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu kecil esen vanilla
sedikit pewarna kuning, merah dan hijau
(sunquick, strawberri)
Cara Membuatnya:
1.Masak agar-agar bersama air dan gula hingga mendidih. Angkat.

2.Pukul telur, susu cair dan tepung kastard dengan menggunakan whisk. Tapis, dan tuang ke dalam

   agar-agar sambil dikacau. 

3.Letakkan periuk yg berisi agar2 tadi ke atas api dan masukkan butter dan esen vanilla kacau lagi 

   sehingga mendidih.

4.Bahagikan kepada 3 bahagian, kemudian warnakan kuning, merah dan hijau.

5.Sediakan loyang dan lapikkan salah satu bucu loyang diatas buku,dan mula tuangkan adunan warna

   hijau, kemudian adunan warna merah dan kemudian adunan warna kuning...lakukan proses yg sama
   sampai habis.

6.Ratakan kedudukan loyang tadi....dan masukkan ke dalam petisejuk.


7. Setelah sejuk dan keras bolehlah dipotong...

    Selamat Mencuba.....
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...